Asukasopas Ruutikellarinkatu

Muuttoilmoitus, vuokranmaksu

Aikaisintaan kuukautta ennen tai viimeistään viikon kuluttua tulomuuttopäivästä sinun pitää tehdä muuttoilmoitus postille ja/tai maistraatille. Muuttoilmoitus tulisi tehdä ensisijaisesti sähköisesti www.muuttoilmoitus.fi. Muuttoilmoituksen voi tehdä myös lomakkeella (saa postista ja maistraatista) tai puhelimitse 0295 535 535.

Muista myös tehdä erillinen tulomuuttoilmoitus Tekman toimistolle (lomake annetaan vuokrasopimuksen yhteydessä). Tämä erillinen muuttoilmoitus on välttämätön, jotta voit esim. todistaa asumisesi huoltoliikkeelle ovenaukaisutilanteissa. Poismuuttaessasi sinun tulee tehdä erillinen lähtöilmoitus Tekman toimistolle. Se on välttämätön poismuuttojen kontrolloimisessa ja lähetettäessä asuntoosi vielä tulevaa postiasi uuteen osoitteeseesi. Samalla voit ilmoittaa myös tilinumerosi vakuusrahan palauttamista varten. Lomakkeet saat Tekman toimistolta.

Vuokra maksetaan Tekman toimistolta annetulla laskulla kuukauden viides (5.) päivä. Mikäli et ole saanut laskua tai se on hävinnyt, pyydä se toimistolta. Myöhästyneistä maksuista perimme korkoa yleisen viivästyskoron mukaan. Vuokranmaksuongelmissa tule neuvottelemaan toimistolle heti, koska jo kuukauden maksuviiveessä voit saada vuokrasopimuksen purkamis-/häätöhaasteen käräjäoikeuteen.

Sähkösopimus, kotivakuutus

Sähkön kytkennästä asuntoon ja sähkön siirrosta tulee asukkaan tehdä sopimus verkkoyhtiön (esim. Kuopion Energia) kanssa ennen muuttoa. Sähköenergiasopimuksen tekee asukas itse ennen muuttoa haluamansa sähköyhtiön kanssa.

Asukkaalla tulee olla voimassa oleva kotivakuutus. Vuokrasopimuksessa on sovittu, että vakuutustodiste tulee toimittaa Tekmalle kuukauden kuluttua vuokrasuhteen alkamisesta, mutta vakuutus kannattaa ottaa jo heti asumisen alkuun.

Ilmoitustaulu, varastot

Talon aulassa on ilmoitustaulu, jota on hyvä seurata säännöllisesti. Siellä on mm. yhteystiedot, tiedotteet, järjestyssäännöt yms. Järjestyssäännöt ja muut ohjeet on tarkoitettu noudatettavaksi yhteisasumisen sujumiseksi.

Talon kellarissa on jokaiselle asunnolle yksi, asunnon numerolla varustettu häkkikomero. Ovessa on valmiina lukko, johon käy huoneiston avain. Poismuuttaessasi muista myös tyhjentää varastokomerosi. Tavaroita ei saa säilyttää käytävillä, auloissa ym. Kaatopaikalle menevät tavarat toimittaa jokainen sinne itse.

Pesutupa, sauna, biljardi

Talon alakerrassa on pesutupa ja kuivaushuone. Pesutuvan koneet ovat käytössä maksutta ja niiden käyttö on sallittu vain talon asukkaille klo 07.00-22.00 välisenä aikana. NOUTATA TARKOIN KÄYTTÖOHJEITA. Pesutuvan luona oleva varauslista on vuorojen varaamiseksi etukäteen. Tee viipymättä vikailmoitus, jos jokin laite ei toimi tai toimii puutteellisesti. Kerää aina omat vaatteet ja pesuaineet pois pesulatiloista ja katso, että tilat jäävät siisteiksi.

Alakerrassa on myös talosauna. Saunamaksu on 8 €/kk (yksi vuoro/viikko), vuoron varaus Tekman toimistolta. Asukkaille maksuton lenkkisauna on tiistaisin: naiset klo 18.00-19.30 ja miehet klo 19.30-21.00.

Talon alakerrassa (väestönsuojassa) on biljardipöytä talon asukkaille. Varauslista on biljardihuoneen ovessa. Pelaaminen on maksutonta.

Pysäköinti, jätehuolto

Pysäköintialueella on lämmitystolppapaikkoja pihassa ja katoksessa (katospaikkoja rajoitetusti, ilmoita jos haluat jonottaa katospaikkoihin), varauslistat Tekman toimistolla. Autopaikkamaksu on 10 €/kk ja katospaikkamaksu 16 €/kk. Vieraspaikkoja on pysäköintialueen alkupäässä 3 kpl. Pysäköinti on sallittu ainoastaan merkityillä paikoilla, esim. piha-alueelle ei saa pysäköidä. Talon pihaan/ulko-oven eteen saa ajaa vain huoltoajoa tai muuttoa tehdessä. Mikäli pysäköinti- ja ajorikkomuksia tavataan, virkavalta hoitaa laskutuksen. Pysäköinninvalvojat vierailevat säännöllisesti.

Talon alapihalla on jäterakennus, missä on erilliset keräysastiat sekajätteille, kartongille, paperille, biojätteelle, lasille ja metallille. Jäterakennuksessa on ohjeita lajittelusta. Jäteastioihin mahtumattomat tavarat (kalusteet ym.), elektroniikka (televisiot ym.), ongelmajätteet tms. tulee jokaisen asukkaan toimittaa itse kaatopaikalle tai jäteasemille. Ethän jätä niitä kellarikäytäville, jätekatokseen tai sen ulkopuolelle. Katso lisäohjeita lajittelusta www.jatekukko.fi

Vikailmoitukset, asunnon siivous, kulutukset

Vikailmoitukset voi ilmoittaa Tekman toimistolle tai huoltoyhtiölle (Kuopion Huoltotrio). Vikailmoituksen voi tehdä myös sähköisesti vikailmoitus-lomakkeella Tekman nettisivuilla Asukkaalle-osiossa. Ilmoita kiireelliset päivystystapaukset (vesivuodot, tiputtavat hanat, vuotavat wc-pöntöt jne.) heti havaittuasi suoraan huoltoyhtiön päivystykseen. Viat korjataan talon puolesta eli asukkaiden ei tarvitse maksaa vikojen korjausta, mikäli et ole tahallisesti vikaa aiheuttanut. Huom! mm. kylpyhuoneen lattiakaivojen puhdistus, vikavirtasuojien kayttö, lamppujen vaihto yms. kuuluu asukkaalle itselleen.

Asunnon siivous kuuluu asukkaalle itselleen. Asunto kannattaa siivota hyvin viikoittain. Talon puolesta siivotaan käytävät, raput, hissi, sauna ym. yleiset tilat. Kaikki asiaankuulumattomat jätteet siivoaa tekijä itse. Asunnot tarkastetaan aina edellisen vuokralaisen jäljiltä. Asumisaikanasi aiheuttamasi viat ja puutteet tulee korjata alkuperäiseen kuntoon ennen poismuuttoa. Huoneistojen korjaus- ja remonttitöistä (esim. seinien maalaaminen) on aina etukäteen sovittava Tekman toimistolla.

Vuokratalot toimivat aina ns. omakustannusperiaatteella eli asukkaat maksavat vuokrassa sen mitä käyttävät ja kuluttavat. Tämä kannattaa huomioida mm. lämmönkulutuksessa sekä yhteistilojen sähkön- ja vedenkulutuksessa, samoin kuin huoneistojen ja yhteisten kalusteiden ja koneiden kohtelussa. On hyvin tärkeää, että ilmoitat huoltoyhtiölle tai Tekman toimistolle pienetkin hanojen tiputukset, wc-pönttöjen vuotamiset, liian korkeat huonelämpötilat, ilkivallanteot yms. Asunnon veden ja sähkön maksaa asukas itse. Vesiennakkomaksu on 14 €/henkilö/kk. Mittarit luetaan ja tasauslaskut tehdään 2 kertaa/vuosi.

Tutustu tarkemmin vuokralaisen ja vuokranantajan vastuisiin vuokratalon vastuunjakotaulukosta!

Paloilmoitin, sammutuspeite, pelastussuunnitelma

Talossa on automaattinen paloilmoitin- ja sprinklerijärjestelmä. Omia palovaroittimia ei tarvitse laittaa. Palohälytykset menevät suoraan hätäkeskukselle/pelastuslaitokselle. Aiheettomista hälytyksistä pelastuslaitos laskuttaa n. 780 €/kerta, jonka hälytyksen aiheuttanut asukas maksaa (myös vieraiden aiheuttamat). Aiheettomat palohälytykset aiheutuvat useimmiten ruuan palamisesta hellalla tai uunissa. Myös tupakointi asunnoissa tai parvekkeella saattaa laukaista hälytyksen.

Sammutuspeite on asunnon keittotilan seinällä. Ohjeet käytöstä on sammutuspeitteen kotelon päällä.

Talon pelastussuunnitelma löytyy Tekman nettisivuilta Asukkaalle -osiosta. Tutustu heti muutettuasi turvallisuuteen liittyviin ohjeisiin.

Internet

Talossa on käytössä DNA:n laajakaistayhteys. Yhteys on nopeudeltaan 10 mbit/s ja se sisältyy vuokraan. Asukas voi kasvattaa halutessaan liittymän nopeutta sopimalla DNA:n kanssa ja maksamalla suurempinopeuksisen liittymän suoraan DNA:lle.

Jokaisen asukkaan tulee asuntoon muuttaessa rekisteröityä DNAn asiakaspalveluun p. 044 144 044 (arkisin klo 8-18, lauantaisin klo 9-16.30) tai www.dna.fi/tlk.

Kaikki Internet-yhteyden vikailmoitukset tulee tehdä DNA:lle numeroon 0800 300 500 (24h, maksuton kaikista matka- ja lankaliittymistä kotimaassa).

Järjestyshäiriöt

Hiljaisuusaika talossa on klo 22.00 – 07.00. Muinakaan aikoina ei saa aiheuttaa kohtuutonta häiriötä. Häiriöistä kannattaa aina huomauttaa naapuria. Mikäli se ei auta tai et halua sitä tehdä, ilmoita merkittävät häiriöt suoraan poliisille 112. Kerro häiriöistä tms. ongelmista myös Tekman toimistolle kirjallisesti toimisto@tekman.fi. Kerro minkälaista häiriötä, mihin aikaan, häiriköineet henkilöt (jos tunnet), asunto (jonka asukas tai vieraat häiriköineet) yms.

MUISTA, ETTÄ OLET ASUNNON VUOKRALAISENA VASTUUSSA VIERAITTESI AIHEUTTAMISTA HÄIRIÖISTÄ. VAROITUKSET ANNETAAN AINA ASUNNON VUOKRALAISELLE.

Käyttöohjeet

Jääkaapin käyttöohje

Vedenkulutuksen huoneistonäytön käyttöopas